Kjente matretter: Tempura

Kjente matretter: Tempura

Denne klassiske retten stammer egentlig ikke fra Japan, men den er formentlig mest kjent fra solens rike i Øst. Tempura kommer opprinnelig fra Portugal og ble siden brakt til Japan og har siden vunnet stor innpass i det japanske kjøkkenet. I bunn og grunn består Tempura av enten sjømat eller grønnsaker som blir dyppet i en spesiell røre og deretter fritert.

Egentlig en portugisisk rett

Det var som nevnt portugisene som begynte med Tempura eller denne spesielle måten å tilberede maten på. Mot slutten av 1500-tallet ble den opprinnelige teknikken brakt fra Portugal til Japan av portugisiske handelsmenn som bosatte seg i Nagasaki. På den tiden besto teknikken i at de brukte mel og egg til å panere maten før de stekte den i olje. Siden ble paneringen endret til en røre bestående av mel, egg, sukker og salt, men det var fortsatt ikke ferdigutviklet. Røren ble ganske tykk, smakte lite og maten var tung å fordøye.

Forandringen

Vi skal frem til begynnelsen av 1700-tallet før det skjedde en kraftig forandring i måten man lagde Tempura på. Det var i områdene rundt Tokyo Bay at man begynte med matvogner, også kalt Yatai, og de ble raskt populære. Her satset man på fersk sjømat som ble dyppet i en ny og endret røre og servert med en saus som var blandet med revet daikon (reddik). Ved kun å bruke mel, egg og vann til å lage røren unngikk man at røren ble klebrig og i stedet ble den sprø når den ble stekt. Dette er hva som kjennetegner en god Tempura i dag og denne nye måten ble fort tatt godt imot av folket i Tokyo og siden i resten av Japan.

Selvsagt er dette ikke den eneste grunnen til at Tempura blomstret i denne perioden og tiden fremover. En annen faktor var den at sjømat fantes i store mengder på den tiden og da matolje samtidig ble rimelig på grunn av nye teknikker innen utvinning av olje, så var grunnlaget lagt for fritering av mat. Dette var også med på å gjøre Tempura populært som fastfood og her ble retten servert rykende fersk med ulike sauser. Senere ble rettene med Tempura gjort mer raffinerte og i dag er det flere stjernerestauranter som har Tempura på menyen sin i en eller annen form.

Hvordan steke Tempura?

Det er ikke så vanskelig å lage nydelige Tempura hjemme på kjøkkenet. På nettet finner du mange oppskrifter på hvordan du skal lage røren. Deretter kan du enten skjære tynne skiver av grønnsaker eller kjøpe fersk sjømat og dyppe dette i røren. Da gjenstår det kun å legge dem ned i varm olje og i løpet av kort tid er de klar til å nytes. De fleste bruker enten solsikkeolje eller rapsolje når de skal fritere, men i Japan er det vanlig å bruke sesamolje for å gi en kraftigere smak.

Sist, men ikke minst, bør du huske på at når du bruker grønnsaker med et høyt innhold av vann, som paprika eller aubergine, så må du skjære et lite snitt i grønnsakene slik at vanninnholdet i dem ikke gjør at oljen begynner å sprute.