Kjente matretter: Ramen

Kjente matretter: Ramen

Du har kanskje ikke hørt om Ramen før, men dette er faktisk en klassisk japansk rett som består av nudler som blir servert i en buljong eller suppe som lages av kjøtt eller er basert på fisk. Den blir gjerne smaksatt med soyasaus eller miso, og tilsatt tørket tang og grønne løk. Akkurat som med mange andre nasjonalretter så har alle regioner av landet sin egen måte å lage retten på og dette gjelder også for Ramen. I Kyushu lager de Ramen med svinekjøtt og i Hokkaido lager de den med Miso.

Uansett hvordan retten lages, så er det ikke noen som er helt klar over hvor Ramen stammer fra. Noen mener Ramen har kinesisk opprinnelse og andre hevder at den ble oppfunnet i Japan for ikke så mange år siden, nærmere bestemt i det 20. århundre. Selve ordet er imidlertid ikke japansk, men stammer fra Kina så kanskje det stemmer at retten kommer fra Kina og siden har blitt populær over det meste av Japan.

Utviklingen

Ifølge eksperter så ble den første butikken som hadde spesialisert seg på Ramen åpnet i 1910 i Yokohama. Siden da har den utbredt seg til resten av Japan. Spesielt etter andre verdenskrig kom det millioner av japanske tropper tilbake fra Kina og disse hadde blitt kjent med kinesisk mat etter å ha vært utstasjonert i en årrekke. Etter krigen ble det åpnet mange kinesiske restauranter i Japan og det var fortsatt slik at skulle man spise ramen, så var man nødt til å gå ut på restaurant. Men i 1958 skjedde det en radikal endring av japanernes matvaner. Det var nemlig på dette tidspunktet at de såkalte instant nudler ble oppfunnet. Oppfinnelsen var så stor og banebrytende at japanerne siden har kåret den til den største japanske oppfinnelsen i det 20. århundre. Fra den tid var det mulig å lage ramen og nudler på et øyeblikk, kun ved å tilsette kokende vann til tørkede produkter.

Nudler

De fleste nudler blir produsert av et par grunnleggende ingredienser. Disse er hvetemel, salt, vann og saltvann, eller kansui som det kalles på japansk. Ramen er en egen type nudler som i tillegg inneholder et par mineraler som natriumkarbonat og kaliumkarbonat. Kanskje disse nudlene har sin opprinnelse fra Indre Mongolia, da det her eksisterer flere innsjøer med store mengder av disse mineralene og vannet herfra er derfor perfekt til å lage disse nudlene. Kansui, som japanerne kaller det, gir nudlene en perfekt tekstur og de blir derfor veldig myke når de serveres i suppe eller buljong.

Som nevnt, finnes det flere ulike supper eller buljonger som brukes til ramen og de mest kjente er Tonkotsu og Shoyu. Den eldste varianten er Shoyu som betyr soyasaus. Denne retten består av en klar, brun buljong som er basert på kylling og grønnsaker. Til slutt tilsettes den mye soyasaus, som er med til å gjøre suppen salt og velsmakende. Til slutt tilsettes gjerne marinerte bambusskudd, grønne løk, kokte egg, bønnespirer eller sort pepper.

Tonkotsu betyr svinekjøttben og som navnet tilsier er suppen basert på kjøttkraft. Ved å la svineknuter koke i mange timer får man en buljong som smaker mye av svinekjøtt og som gir en kremet konsistens som passer perfekt sammen med nudlene.