Japansk mat: Veien til et sunnere liv

Japansk mat: Veien til et sunnere liv

Det finnes mange rike land rundt om i verden og Japan tilhører denne eksklusive gruppen. Men det er likevel på et punkt at Japan adskiller seg fra andre land i denne gruppen og det gjelder innen mat og livsstilssykdommer. Det er nemlig slik at når vi sammenlikner de rike landene innen slike sykdommer og overvekt blant befolkningen, så skiller Japan seg ut ved å ha en ekstremt liten andel av befolkningen med slike sykdommer og skavanker. Samtidig er Japan det landet i verden som har den høyest antatte levealderen. Alene på øya Okinawa, helt sør i landet, finnes det flere 100-åringer enn noe annet sted i verden.

Hvorfor er det slik?

Noe tyder på at det er mye vi kan lære av den asiatiske dietten og ikke minst kostholdet i Japan. Gjennom studier av japanere som bor i Japan og dem som har flyttet til vestlige land, har man funnet ut at de som flyttet bort fra hjemlandet og tilpasset seg vestlige kostvaner, hadde mye større risiko for hjertesykdommer enn de som fortsatt bor i Japan. De fikk samtidig også høyere kolesterol. Dette skyldes primært at kostholdet endret seg til å inneholde mer animalsk fett og mindre komplekse karbohydrater, noe som er typisk for kostholdet i vestlige land som USA.

Det har blitt bevist mange ganger at fedme og kolesterol har en direkte sammenheng med levealderen og dette kan styres gjennom kostholdet. Derfor er veien til et sunnere og lengre liv ikke lang om man klarer å endre sine kostvaner og tilpasse dem etter japansk standard.

Hva spiser japanerne?

Mange har kanskje en oppfattelse av at japanerne kun spiser rå fisk og masse ris. Men dette er langt fra tilfelle, selv om ris er en grunnstamme i den daglige maten til en japansk familie. Kostholdet er primært basert på planter og ris tilhører også denne familie, men samtidig bruker de også mye soyaprodukter og lite sukker og kjøtt. Dette betyr at de får i seg mindre fett og mer frukt og grønt. Fisk spises i store mengder og når de bruker fett så er dette vegetabilsk.

En typisk middag i Japan består derfor gjerne av dampet ris, grønnsaker, soyabønner og fersk fisk. På øya Okinawa, som har den høyeste levealder i verden, spiser de mindre ris og mere søtpotet. Det er ikke uvanlig med mer enn 500 gram søtpotet pr. dag og rundt 85 prosent av kaloriinntaket til innbyggerne på øya kommer tradisjonelt fra karbohydrater.  De har også et sunt ordtak på Okinawa, som vi helt sikkert kan lære mye av i vesten: «Hara hachi bu» som betyr «spis deg 80 prosent mett». Ved å følge et slikt ordtak er det helt sikkert mange som kan gå ned i vekt om man har behov for dette.

Krydder brukes det ikke så veldig mye av i det japanske kjøkken, men derimot ingefær til sushi og mange andre matretter, da ingefær er veldig sunt. Ved siden av dette drikkes det mye grønn te som også har en positiv effekt på kroppen vår.

Maten som forebygger

I Norge er det ikke så mange som har kjennskap til den japanske dietten, men i stedet følger den mer kjente middelhavsdietten. Dette skyldes selvsagt nærheten til typiske middelhavsland som Spania, Italia og Hellas, som mange har som reisemål i feriene. Her er det totale fettinntaket også lavere enn hjemme og ligger typisk på rundt 35 prosent fett, men mye av dette er umettet, på lik linje med den japanske dietten. Forskjellen er blott at fettinntaket i Japan ligger på rundt halvparten av inntaket i middelhavsdietten.