Izakaya

Izakaya

 

En Izakaya er en form for en uformell, japansk gastropub. Ofte blir de sammenlignet med tapasbarer og tavernaer. Til å begynne med var Izakaya et tradisjonelt og jordnært sted hvor menn kom for å drikke sake og øl etter jobb. Siden ble det også populært blant kvinner og studerende og i dag kommer det et stort og variert klientell på disse spisestedene, for det handler absolutt om å nyte god mat på en Izakaya.  De spisestedene som er med i en kjede er ofte større enn enkeltstående Izakayas og tilbyr en omfattende meny samt et stort utvalg av viner og cocktails ved siden av maten. Watami, Shoya, Shirokiya, Tsubohachi og Murasaki er noen av de mest kjente kjedene i Japan.

De fleste stedene er innredet i tradisjonell japansk stil. Det betyr at gjestene enten sitter på tatami matter på gulvet og spiser ved lave bord, spiser ved vanlige bord eller sitter ved en av de mange sitteplassene som oftest finnes i baren.

Hva kan man forvente?

Det avhenger selvsagt litt av stedet, men ofte får man som gjest først et vått håndkle for å vaske hendene. Dette kalles for oshibori. Håndklærne er kalde om sommeren og varme om vinteren. Deretter blir det gjerne servert en liten snack og denne blir ofte satt på regningen deres i stedet for cover charge. som brukes mye i blant annet USA. Etter denne lille seansen er det tid for å se på menyen. Denne finner dere enten på bordet, på veggen eller begge steder. Er dere på et større sted vil dere formentlig også se bilder av de enkelte rettene på menyen. Man bestiller da mat og drikke underveis og det er helt vanlig at alle deler de enkelte rettene, litt på samme måte som meze i Midtøsten.

Alt er selvsagt relativt, men på en izakaya er det vanlig at serveringen skjer som enten nomi-hōdai, noe som betyr alt du kan drikke, og tabe-hōdai, alt du kan spise. Man betaler en fast pris per person og dere kan da bestille så mye mat og / eller drikke som dere ønsker. Dog er det gjerne en tidsbegrensning på et par timer eller tre.

En annerledes opplevelse

Izakaya servering kan være skremmende for fremmede som ikke er vant med den japanske kulturen. Dels på grunn av den enorme menyen og store utvalget, men også på grunn av et sakte serveringstempo. Det er vanlig å bestille maten litt etter hvert og så kommer den på bordet når kjøkkenet er klar med den. Dette kan ta litt tid, noe som er helt vanlig og siden alle deler de enkelte rettene, så er det ingen som må sitte å vente på sin egen mat. Alt sammen er med til å gjøre måltidet mer sosialt og alle koser seg med drikke og prater sammen mens man venter på neste rett. Raskt tilberedte retter som edamame, store japanske bønner, bestilles gjerne først og siden følger man opp med mer robuste smaker som karaage, store stykker med stekt kylling.

Utdrag fra menyen

Menyen er som nevnt ganske omfattende, men likevel finnes det noen «klassikere» som finnes på de fleste steder. Det er derfor ganske normalt å se følgende retter på menyen:

  • Edamame – kokte og saltede soyabønner
  • Goma-ae – ulike grønnsaker servert med sesamdressing
  • Karaage – stykker av stekt kylling
  • Kushiyaki – grillet kjøtt eller grønnsakspyd
  • Sashimi – skiver av rå fisk
  • Tebasaki – kyllingvinger
  • Agedashi dofu – dypstekt tofu i kjøttkraft
  • Tsukemono – pickles
  • Yakisoba nudler
  • Yakitori – grillede kyllingspyd