Hjemmelaget sushi: Slik gjør du det

Hjemmelaget sushi: Slik gjør du det

Sushi har definitivt kommet for å bli og i dag rangerer vel denne matretten blant de mest populære i verden. Selv i en by som Paris blir det nå bestilt mer take-away sushi enn pizza og selv om pizza kanskje ikke er så typisk for Paris, så bestilles det ganske mange pizzaer i løpet av en vanlig dag i den franske hovedstaden.

Fordelene med sushi

Fordelene med sushi er mange. Det er sunt, maten er fersk, det er lett mat og ikke minst enkelt å spise. Samtidig er det også en matrett som på en måte er veldig sosial å nyte sammen med andre. Her kan man prøve ulike smaker og en trenger ikke bekymre seg for om maten blir kald. Det er også relativt enkelt å lage hjemme og dermed flytte opplevelsen fra restaurantbordet og hjem til seg selv og det er nettopp det vi skal se på her.

Hva er viktig?

Det ser jo ikke så veldig avansert ut når man ser på de sushi man får kjøpt på supermarkedet, men på den andre siden skal man ikke la seg lure og det er en grunn til at det tar rundt ti år å bli utdannet som sushikokk i Japan. Alt skal gjerne være perfekt på en restaurant og sushi er en vitenskap i hjemlandet Japan, men mindre kan også gjøre det når vi skal lage det hjemme. Fisken er kanskje det viktigste med sushi. Den skal helst være helt fersk siden den skal serveres rå og da blir det knapt så populært om fisken er et par dager gammel. Du kan velge å kjøpe den hos fiskehandleren og stole på at fisken ankom fersk samme dag, men et alternativ er også å bruke frossen fisk. I dag er utvalget av frossen laks og tunfisk ganske stort og her er du helt sikker på at når den har tint og er klar til bruk, så er den så fersk som mulig. Ofte blir fisken frossen direkte på båten når den har blitt fanget og bevarer derfor sin ferskhet.

En annen viktig ting er risen, spesielt når du skal lage nigiri eller maki. Sushiris er rundkornet og de vil derfor ikke falle fra hverandre når du former den. Når du tilsetter sushieddik så vil risen samtidig få den rette konsistensen, som gjør at den blir enklere å jobbe med og ikke klistrer så mye som vanlige ris.

Ulike typer sushi

Du har sikkert hørt navnene før, men hvordan lager du disse ulike typene sushi selv?

Maki sushi er rullen med fisk og ris som du ofte ser pakket inn i en tynn strimmel med tang. Tangen du bruker kalles noritang og er tørkede plater som du bløter opp i vann. Heretter legger du på et ikke alt for tykt lag med ris og i midten kan du så fylle på med enten fisk alene eller en blanding av fisk og grønnsaker. Bruker du kun fisk eller grønnsaker, så kalles dette for Hosomaki og velger du litt mere fyll med både fisk og grønnsaker, så lager du Futomaki. Felles for dem begge er at du etterpå ruller dem til en pølse og skjærer dem i litt tykke skiver. Da har du laget Maki sushi.

Nigiri sushi en annen type sushi som også er blant de mest populære. Her former du risen som en liten avlang kule. Dette gjøres enklest ved å samle risen inne i håndflaten å klemme rundt den. Da blir den fast og etterpå er det vanlig å smøre lite grann wasabi på og så slutte av med et stykke fisk på toppen. Her kan du bruke enten laks, tunfisk, smørfisk, kamskjell i tynne skiver eller annen fisk du liker. Da har du laget Nigiri sushi.