Historie

Historie

Det finnes mye forskjellig mat i Japan og det er mange verdenskjente tradisjoner når det gjelder mat i landet, så det er liten tvil om at historien om japansk mat er lang. En tradisjon som de fleste sikkert kjenner er sushi som det spises mye av i Japan. Men landet har en lang historie og med dette også gamle tradisjoner innen mat. En av de eldste tradisjonene innen mat er uten tvil risen. Den ankom for rundt 2 400 år siden sammen med innvandrere fra fastlandet, eller det som er i dag er kjent som Kina. Siden da gikk det ca. 1 000 år før nudlene kom til Japan i det 8. århundre.

Ris til alle

Risen de begynte med var relativt søt, klebrig når den ble kokt og kortkornet. Selv i dag spiser japanerne sjeldent langkornet ris men fokuserer på ris av høy kvalitet som klistrer seg sammen slik at de enkelt kan spise den med spisepinner. I det hele tatt har japanerne stor respekt for ris og dette er også en av grunnene til at denne ikke smakes til med krydder eller sauser. Den spises i langt de fleste tilfeller hvit og kokt. Det er typisk japansk at man har respekt for den naturlige smaken og aromaen som risen har fått fra naturen.

Den dag i dag er fisk fortsatt en hovedbestanddel av kostholdet til den japanske familie og slik har det vært i tusenvis av år. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at Japan er omgitt av vann og de derfor sjeldent er langt fra havet. Derfor har de vært vant med fersk fisk fra tidenes morgen og folk i alle deler av landet ønsket seg fersk fisk. Dette står i sterk motsetning til folk i Europa som ofte saltet eller konserverte fisken på en eller annen måte, da fersk fisk kun var forbeholdt den velstående delen av befolkningen.

Et ordtak i Japan om fisk sier: “Spis den rå først, grill det og koker det som en siste utvei.”

Sushi

Sushi har ikke vært brukt i Japan så veldig lenge eller i allefall ikke som vi kjenner den i dag. Opprinnelig ble det kalt for Nare-Zushi og var en måte hvorpå man kunne bevare fisken på i flere år. Små biter fisk ble saltet, deretter rullet i ris som var smaksatt med eddik og satt til side. På den måten ble fisken syrnet og angrepet av bakterier slik at den kunne bevares i lang tid og spises ved behov. På sitt vis litt samme prinsipp som med vår rakfisk. Senere på 1500-tallet ble metoden modernisert og japanerne begynte å bruke soya og wasabi. Dette var nærmere dagens sushi og opp gjennom årene har utviklingen gitt oss sushi som vi spiser den i dag.

Andre råvarer

Men alt handler ikke kun om fisk og ris i det japanske kjøkkenet. Grønnsaker har også spilt en stor rolle opp gjennom historien og gjør det fortsatt. Daikon, den store reddiken som brukes i Japan, har vært brukt i mange hundre år. Den ble gjerne syltet i gamle dager og brukt som tilbehør til forskjellige matretter, på den måten kunne den holde seg fra innhøstningen og frem til neste innhøstning. I dag er det fortsatt mange som sylter den, men det er også vanlig å kutte den i tynne strimler og nyte den sammen med ris og fisk.

Soyabønner har også vært en viktig del av kostholdet i Japan siden begynnelsen av det 11. århundre når de kom til landet fra Kina. Soyabønnene er fylt med protein og dette er en av grunnene til at de ble populære på kort tid. De ble gjerne kokt og det er fortsatt den foretrukne måten de spiser dem på i Japan i dag.