Hanami

Hanami

Det finnes mange spisesteder i hovedstaden vår og dette er med til å sikre folk et bredt og variert utvalg av restauranter. Folk i Norge, og i Oslo spesielt, er flinke til å benytte seg av de ulike spisestedene og dette gir nye restauranter gode muligheter for å eksistere, såfremt de leverer den kvaliteten man må forvente, spesielt med tanke på priser på de ulike rettene på restauranter. En type restaurant som det har kommet flere og flere av de siste ti årene er sushisteder eller japansk inspirerte restauranter. Siden sushi har blitt mer og mer populært, har dette også gitt gode betingelser for den typen spisesteder. Men hvor det før var primært enkel sushi som ble solgt på sushi restauranter, så har det begynt en ny trend med mer avanserte retter innen samme sjangre.

Hanami i Oslo er en av disse stedene og her har man en visjon om å servere japansk fusjonsmat. Det legges opp til at hver enkelt rett skal være enestående i sin presentasjon og dette stiller store krav til de som jobber på kjøkkenet. De har satt sammen en meny som er en kombinasjon av ulike japanske mat stilarter. På den måten kan de tilby et stort utvalg av småretter som gjerne deles ved bordet.

Robatayaki og Izakaya

Robatayaki kan oversettes direkte til “ildkoking” og denne metoden refererer gjerne til mat som blir grillet på spyd over varme trekull. Det er mest vanlig med små biter med sjømat og grønnsaker som grilles og serveres rykende varme og slike retter finnes også på menyen på Hanami. Izakaya er ikke en matstilart, men betyr noe i retning av taverna eller en pub hvor de serverer tradisjonell mat. På slike spisesteder sitter man gjerne enten på matter og spiser ved lave bord eller ved sitteplasser i baren.  Her er det meningen at man bruker god tid og derfor kan det være litt uvant for vestlige gjester at det tar tid før maten kommer og den kommer gjerne i den rekkefølge som rettene blir ferdige. Menyen er gjerne ganske omfattende og det kan derfor være vanskelig å finne ut hva man skal spise såfremt man ikke er vant med slike spisesteder. Hanami prøver å kombinere Robatayaki og Izakaya og samtidig tilpasse det norske forhold.

Menyen

Det finnes et meget stort utvalg av spennende retter på Hanami, noe som passer godt med ønsket om å være et spisested i Izakaya stil. Her serveres det mange deleretter slik at alle kan få smake så mye forskjellig som mulig. Blant disse finner vi Edamame med havsalt og Edamame glasert med tomat, chili og hvitløk.  For de som ikke kjenner Edamame, så er dette en umoden soyabønne som brukes mye i det japanske kjøkken. Det serveres også flere varianter av tempura hos Hanami, enten basert på grønnsaker eller scampi.

Av litt større retter kan nevnes andebryst med grillet gresskar, langtidsstekt svineribbe eller den japanske spesialiteten Tataki. Her lages den av oksekjøtt, laks eller tunfisk og Tataki henviser til måten maten blir tilberedt på. Når det gjelder varme retter, så blir kjøttet eller fisken stekt ved høy varme i en stekepanne eller på grillen, men i ganske kort tid slik at den er rå innvendig. Kjøttet eller fisken er ofte marinert i vineddik, skåret i tynne skiver og krydret med ingefær. Retten stammer fra Tosa provinsen i Japan og har blitt veldig populær blant japanske restauranter utenfor Japan.