Alex Sushi

Alex Sushi

Alex Sushi har nærmest blitt en institusjon i Norge etter å ha servert sushi til mange nordmenn opp gjennom årene, og ikke minst vært en av de første kjedene som begynte med sushi på restaurant og sushi som take away. Den første restauranten, som ble åpnet av Alex Cabiao, ligger fortsatt på samme sted den dag i dag, på Solli Plass i Oslo. Her startet eventyret og nordmenn fikk etter hvert øynene opp for det å spise rå fisk, servert på nye måter.

Siden har det gått mer en 15 år og spesielt i Oslo har sushi blitt hverdagskost. Selv om Alex Sushi har vært blant de tonegivende på markedet, så har det kommet mange andre restauranter som serverer sushi og det har blitt en differensiering på sushimarkedet. I dag er sushi mye mer enn bare sushi og det finnes high end gourmet innen sushi, også kallet omakase og ikke minst sabi sushi som er en europeisk variant og tilpasset smaken til folk i Europa.

Det hele begynte i 2001

Det var dette året at den første restauranten åpnet på Solli Plass og siden ble en definisjon på hvordan man serverte sushi i Norge og samtidig gjorde kunst ut av selve anretningen. I tillegg var restauranten innredet på samme måten som de tradisjonelle stedene i Japan, med en oval disk i midten av restauranten. Herfra kunne gjestene så sitte å se på at sushien blir til og hvordan kokkene lager små kunststykker av rå fisk. Alex Sushi på Solli Plass spenner over to etasjer og er innredet med nordisk design. Siden kom det til enda en restaurant på Tjuvholmen i Oslo. Her er det åpent til lunsj og middag samt på sommeren har de fått en stor og stilig uteservering, som har blitt ganske populær. Selve restauranten på Tjuvholmen er innredet på samme måten som den på Solli Plass, med en stor sushibar i midten av restauranten der gjestene kan sitte og følge med på aktiviteten blant kokkene.

Detaljhandelen

Alex Sushi ønsket å få sushi ut til folket og dette skjedde sammen med en av deres aksjonærer, Nova Sea. Her startet de med utvikling av spesielle sushilaks av høy kvalitet, slik at de kunne produsere en ensartet kvalitet av sushi og begynne med salg i dagligvarebutikkene. Om de har lykkes med denne satsningen er vel ennå for tidlig å si da de kun har vært på markedet i kort tid, men folkene bak Alex Sushi er overbevist om at de nok skal lykkes og så langt har de hatt rett med deres andre satsninger.

Siden da har det blitt restaurant i Stavanger og København og Alex Cabiao har besluttet å trekke seg ut av Alex Sushi for å satse på en egen liten gourmet restaurant med sushi. Dette har vært drømmen så lenge han kan huske og derfor er det intet dramatisk i denne beslutningen. Siden han ikke har vært en del av den praktiske driften i restaurantene i Oslo, så vil det ikke få noen konsekvenser for kvaliteten på sushien som serveres fremover. Alex Sushi kommer til å leve videre i beste velgående.